Rookmelders en koolmonoxidemelders

We denken er liever niet aan: brand in de woning. Op zo’n moment kan een rookmelder uw leven redden. WSN gaat in iedere woning rookmelders plaatsen. Hieronder leest u hier meer over.

Rookmelders verplicht

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen. De regels gaan nu ook voor bestaande woningen gelden en heeft als doel het redden van levens. Bij brand vallen de meeste slachtoffers ‘s nachts door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van de rooklucht. Doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt u al snel in een diepe bewusteloosheid. De rookmelders zien de rook wel en zullen u alarmeren. Uw gehoor werkt nog perfect wanneer u slaapt. Daarom is het erg belangrijk dat er rookmelders in uw woning zijn, of nu geplaatst gaan worden.

 

We komen eraan

Woningstichting Nieuwkoop gaat in al haar huurwoningen waar nog geen rookmelders zijn, één of meerdere rookmelders plaatsen. Dit geldt voor woningen die voor 2003 gebouwd zijn en niet eerder vanuit een groot-onderhoudsproject zijn aangepakt. Het plaatsen van de rookmelders zal per buurt uitgevoerd worden. Wij informeren u per brief wanneer uw woning aan de beurt is. Momenteel is WSN er druk mee bezig maar het zal niet helemaal gaan lukken bij iedereen voor 1 juli. De verwachting is echter dat we half juli/uiterlijk eind juli al onze woningen voorzien hebben van rookmelders.

Op elke leefverdieping wordt een rookmelder geplaatst. Deze wordt met dubbelzijdig tape tegen het plafond bevestigd. De batterij gaat tien jaar mee en na tien jaar worden de rookmelders vervangen.

Het aanbrengen van de rookmelders heeft geen gevolgen voor uw huurprijs. U krijgt geen huurverhoging.

 

We plaatsen ook koolmonoxidemelders

Indien er een cv-ketel in uw woning zit wordt er tevens een koolmonoxidemelder geplaatst. Koolmonoxide is een giftig gas, dat vrijkomt als iets niet in orde is met bijvoorbeeld de rookgasafvoer van de cv-ketel. Het gevaarlijke van koolmonoxide is dat je het niet proeft of ruikt. Ondanks dat het nog niet verplicht is om een melder te plaatsen heeft Woningstichting Nieuwkoop besloten om de melder wel in de woning te plaatsen als extra veiligheid voor u als bewoner.