Woning aanpassen

Wilt u zelf aanpassingen doen in uw woning? Hieronder vindt u de regels voor klussen of verbouwen en meer informatie over Wmo-voorzieningen.

Klussen of verbouwen

Wij vinden het belangrijk dat u naar wens woont. Daarom geven wij de ruimte om te klussen of verbouwen in de woning. Hier horen in sommige gevallen ook grotere aanpassingen bij. Natuurlijk moet het huis voor ons verhuurbaar blijven, maar daar kunnen we goede afspraken over maken.

Toestemming vragen

Het belangrijkst is, dat u ons vooraf laat weten wat u van plan bent. Hiervoor vult u het aanvraagformulier ZAV in (Zelf Aangebrachte Voorzieningen).

U verstuurt het document en wij geven onze reactie binnen 2 werkweken. In ZAV uitleg staat uitgelegd wat u verder moet doen om aanpassingen in het huis te maken.

Wat gebeurt er als u geen toestemming heeft gevraagd?

Heeft u een aanpassing gedaan in het verleden? Dan controleren wij de aanpassing wel  graag alsnog. Als er al schriftelijke afspraken waren, dan blijven die gelden.

Wat gebeurt er als u weggaat uit de woning?

Als u weggaat uit de woning, controleren wij altijd de woning. Aanpassingen waar u toestemming voor heeft gekregen mogen blijven, als ze nog aan de voorwaarden voldoen en de technische staat in orde is. Aanpassingen die tijdelijk mochten, moet u verwijderen. U kunt zelf met de nieuwe huurder bespreken of hij/zij de aanpassing over wil nemen. U tekent dan beiden een overnameformulier en u hoeft de aanpassing niet te verwijderen.

En wat als er aanpassingen zonder toestemming zijn? Deze beoordelen wij op:

  1. Kunnen wij de woning moeilijker verhuren door de aanpassing?
  2. Zorgt de aanpassing voor waardedaling van de woning?
  3. Zorgt de aanpassing voor een mindere bouwtechnische kwaliteit van de woning?

De opzichter kan besluiten dat u de aanpassing moet weghalen of herstellen. De kosten hiervan komen voor uw rekening. Als de aanpassing mag blijven zitten, ontvangt u hiervoor geen vergoeding.

Harde vloerbedekking in de woning

Bent u van plan harde vloerbedekking in de woning aan te brengen? Bijvoorbeeld laminaat of parket. Dat kan! U hoeft hiervoor niet vooraf toestemming te vragen. Wel zijn er een aantal regels die wij hiervoor stellen. Deze leest u in deze folder. Bekijk de regels goed, dan is de kans groter dat uw vloer mag blijven liggen als u de woning verlaat (als u dat zou willen). Dat scheelt weer werk.

Wmo-voorzieningen

Heeft u een aanpassing nodig in uw woning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning? Dan kunt u deze aanvragen bij Tom in de buurt Nieuwkoop. Het gaat bijvoorbeeld over een traplift of badkamervoorziening.

Tom in de buurt is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09:00-17:00 op 088-9004567.

Meer informatie kunt u vinden via hun contactpagina.

Tom in de buurt zal na de aanvraag contact met ons zoeken voor toestemming voor de aanpassing. Als de toestemming is gegeven wordt de aanpassing uitgevoerd in uw woning.

Kosten van dit soort aanpassingen worden vanuit de Wmo vergoed.

Op de website van Tom in de buurt vindt u meer informatie.